Groeiende vraag naar voedselveilige streekproducten

Consumenten staan steeds vaker stil bij de herkomst van de producten die ze kopen. Hierdoor ontstaat een groeiende vraag naar ambachtelijke en/of streekproducten. Waar komt het vandaag en van wat is het gemaakt?. Een nieuwe trend waar we als bedrijfsleven op moeten inspringen door mooie streekproducten aan te bieden naast het gebruikelijke assortiment.

Kleinschalige producenten

De producenten van deze ambachtelijke producten zijn veelal kleinschalige producenten. Dit zijn bedrijven met slechts een paar personeelsleden waar vaak geen kennis of tijd is om een HACCP-systeem op te bouwen en te onderhouden. Ze maken producten waarvan de etiketten veelal niet voldoen aan de EU-verordening 1169/2011.

Veilige grondstoffen

Analysecertificaten waarmee de veiligheid van grondstoffen aantoonbaar zijn, zijn niet altijd even gemakkelijk te verkrijgen.

Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de producenten. Maar voor kleine bedrijven is het HACCP kwaliteitssysteem een enorme belasting. Niet alleen financieel, maar ook qua administratie en daarmee tijd.

Zelf verantwoordelijkheid nemen

Hieronder enkele suggesties om de voedselveiligheid van deze producten te borgen:

  • Voor het borgen van de grondstofgevaren zou het mogelijk zijn om zelf de leveranciers van de producten te benaderen. Te tijdrovend? Dan is er de mogelijkheid om zelf een product te laten testen. Zo weet je zeker dat er bijvoorbeeld geen pesticiden in de wijn zitten.
  • Het controleren van de etiketten. Staan alle ingrediënten erop, zijn de allergenen aangegeven en zijn de voedingswaarden vermeld? 
  • Een leveranciersaudit is een mooie oplossing om te kijken of het bedrijf volgens HACCP-richtlijnen werkt. En er kunnen meteen een paar tips achtergelaten worden om zo het bedrijf te helpen naar een hoger niveau te komen.

Bron: vmtfood.be